Telefoon: (+31) 315 34 61 64
Social media:

DOM kerk Utrecht

Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod

  • Home
  • DOM kerk Utrecht

DOM kerk Utrecht

Het beste dat Vermeulen Lichtarchitectuur dit jaar is overkomen is onder andere het project in de Domkerk in Utrecht.

Domkerk te Utrecht. 

Voor het uitvoeren van het unieke lichtontwerp van de Domkerk zijn de Protestantse Gemeente Utrecht en Vermeulen Lichtarchitectuur niet over één nacht ijs gegaan.  Een lang traject, met daarin de uitdrukkelijke wens van de Beheerders van de Domkerk, om het verlichtingsconcept  van Vermeulen Lichtarchitectuur geplaatst te krijgen is daaraan vooraf gegaan. Jaren geleden lag er al een ontwerp met CDM-T MASTERColour Gasontladingslampen op tafel.  

Nu eindelijk de verlichting in deze prachtige en bijzonder kerk aan de beurt was, kon Hendrik Jan Vermeulen aan de slag met een nieuw gewijzigd lichtontwerp in LED-verlichting. De timing was precies goed. De opdrachtgevers stonden open voor het concrete advies over LED verlichting in kerken, want Vermeulen Lichtarchitectuur heeft daar lang mee gewacht omdat de technische ontwikkelingen elkaar heel snel opvolgden.

Er moest een groot aantal bruggen en hoge hobbels genomen worden om het concept van lichtbeleving ClairLux© te kunnen prolongeren in LED. Rendement in één adem noemen met duurzaamheid en kleurweergave doe je niet zomaar als je de armaturen op 33 meter hoogte wil laten aanbrengen. 

En hoe doe je het zo spaarzaam mogelijk, om indirect licht en basisverlichting harmonieus in elkaar te laten overvloeien? Zelfs zodanig dat een orkest er baat bij heeft zonder bij te moeten lichten met stroomvretende floodstralers? Hendrik Jan Vermeulen kwam met de oplossing die he tmogleijk maakte om flexibel met het licht in de kerk om tegaan zodat de Dom nog jaren lang dienst kan doen als multifunctioneel gebouw voor alle mogelijke evenementen en vieringen.

Daarnaast maakte Vermeulen Lichtarchitectuur het mogelijk om alle kleine, zeer belangrijke details met accentlicht op de vele objecten te verbeteren en dat ook mogelijk te maken voor de positie van predikant of solisten.

Of het nu gaat om het zeehelden monument, de kansel met zeer diep reliëf, de devotie in de dagkapel bij dagelijks gebruik, of de feeërieke verlichting op de baldakijnen in het schip zonder hinderlijke schaduwwerking, Met het unieke CLAIR-LUX©  Seulement par la grâce de Dieu concpet is het allemaal gerealiseerd. 

Na het presenteren van de details aan Kerkrentmeester Jan Kon en Beheerder Toos van Rijn was keuze snel gemaakt. Zonder een enkele wijziging zijn we vervolgens samen met Verweij Elektrotechniek uit Nieuwegein met de voorbereidingen van de uitvoering aan de slag gegaan.Tientallen details zijn besproken met de verlichtingsproducent om het juiste lichtbeeld per onderdeel van de kerk tot haar recht te laten komen.  Meer dan dat hebben we weten te realiseren en nu is 'de trots van Utrecht',  het grootste museum van Nederland,  door Vermeulen Lichtarchitectuur in het juiste licht gezet. 

 

 

 

Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden? Voel u vrij. Kom in contact

© 2015. Lichtarchitectuur Vermeulen / Lichtendekerk.nl. Website door The Social Factory, Alle rechten voorbehouden.